Kako odčepiti wc šolju

Problem začepljenja kanalizacionog sistema je problem sa kojim se veoma često susrećemo u našem domaćinstvu. Jedan od najneprijatnijih je začepljenje wc šolje. Začepljenje dolazi usljed gomilanja otadaka koji završavaju u odvodu (kosa, papir, čvrsti predmeti i sl.). Ovi odpatci se vremenom gomilaju i stvaraju čep na koji se sve više i više gomilaju stvari bačene u odvod dok u potpunosti ne blokiraju protok. Zavisno od stepena začepljenja naši majstori savjetuju 3 načina na koji možete da odčepite odvod wc šolje.


1. Vruća voda i sapun

U slučaju da je došlo do začepljenja wc šolje te da se voda nije prelila preko rubova šolje, možete da pokušate sa ovom jednostavnom metodom. Sve što vam je potrebno jeste sapun (tečni sapun, deterdžent za suđe i sl.) i vruća voda.

Postupak:

  • Naspite tečni sapun, šampon ili deterdžent za suđe u wc šolju (nemojte štedjeti, što je količina veća efekat će biti djelotvorniji).
  • Nakon što ste nasuli sapun, napunite wc šolju vrućom vodom (nemojte sipati ključalu vodu da ne bi došlo do pucanja wc šolje).
  • Ostavite vodu i sapun da stoje u wc šolji.

Na ovaj način vrela voda će pospješiti razlaganje papira dok će sapun djelujući kao surfaktant da pospješi prolazak čvrstih tvari. Ukoliko nakon 10-ak minuta nivo vode u wc šolji bude niži, ponovite proceduru dok ne primjetite normalan protok. Ukoliko nivo vode ostane isti, možete pokušati sa dodavanjem više sapuna. U slučaju da ne dođe do odčepljenja, potrebna je mehanička intervencija.2. Dobri stari odčepljivač odvoda

Ako je začepljenje nemoguće odstraniti pomoću vrele vode i sapuna, potrebno je pristupiti mehaničkom odčepljenju. Najednostavniji metod je sa odčepljivačem odvoda. 


 

3. Sajla za odvode

Ako vam do sada nisu pomogla prva dva načina, vreme je da obučete radno odijelo i uzmete sajlu za odvode u svoje ruke. Sajla za odvode se gurne u odvod do mjesta začepljenja. Nakon toga se i sajla rotira u smjeru kazaljke na satu pri čemu ona "buši" čep u odvodu i polako ga razbija. Dok ovo radite potrebno je periodično povlačiti sajlu napred nazad i puštati po malo vodu.
Još uvijek je začepljeno?

U slučaju da niste uspjeli da odčepite wc šolju koristeći sajlu za odvode, morat ćete pristupiti demontaži wc šolje i probijanju čepa pomoću sajle za odvod ili mašine za odčepljenje odvoda. U ovoj situaciji najbolje je da pozovete stručno lice koje posjeduje adekvatnu opremu i znanje za ovaj posao.


Bonus (samo za hrabre)

Koristeći streč foliju koja se stavi preko wc šolje u više slojeva napravi se svojevrsna membrana koja sprječava preljevanje vode iz wc šolje i dopušta nam da pritiskom na foliju "pumpamo" vodu u odvod. 


Pročitajte još  Popravak jednoručne česme