Unutrašnja izolacija vanjskih zidova-Ušteda novca ili nužno zlo?

Često se odlučujemo na ugradnju izolacije na unutrašnjim zidovima. Razlozi za ovu odluku mogu biti višestruki međutim najčešći su nemogućnost ugradnje vanjske izolacije (npr. Zajedničke stambene zgrade, nepostojanje dozvole, postojanje vanjske fasade itd.) i ekonomska računica po kojoj ova ugradnja na prvi pogleda izgleda daleko isplativija od klasične vanjske termo fasade (u većini slučajeva možemo je sami ugraditi, nema potrebe za skelom itd.). U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i iskustava vezano za ovaj vid toplinske izolacije.


Prednosti unutrašnje izolacije

 • Niža cijena izvođenja.
 • Ne utiče na izgled objekta.
 • Mogućnost lokalizovanja izolacije na određeni dio objekta (samo jednu prostoriju npr.).
 • Smanjenje potrošnje toplinske energije i do 35%.Nedostatci unutrašnje izolacije

 • Stvaranje „toplinskih mostova“ i pojave vlage
Na djelovima koji ostaju neizolovani kao što su međuzidovi, betonske ploče i sl. Dolazi do stvaranje toplinskih mostova. Naime ti dijelovi konstrukcije prenose spoljašnju temperaturu (Nisku temperaturu zimi) koja u susretu sa višom temperaturom iz unutrašnjosti prostora dovodi do pojave kondenzata (kao kada bocu ohlađenog pića ostavimo na ljetnoj temperaturi).

 • Izolovanje zidova sa unutrašnje strane i spriječavanje akumulacije toplote
Toplota koju isijavaju grijna tijela u ovakvim prostorijama biva zadržana unutar prostorije. Ove prostorije se veoma brzo zagrijavaju. Ne postoji mogućnost akumulacije toplote u zidovima kao kod klasične vanjske izolacije.

 • Smanjenje zapremine prostorije
Ovaj vid izolacije smanjuje zapreminu prostorije. Zbog ovoga je i odabir vrste materijala i njegova debljina (samim time i efikasnosti) ograničena.

         
Ukoliko ste primorani da odaberete ovaj vid montaže toplinske izolacije na vanjskim zidovima vašeg stambenog objekta, savjetujemo vas da za montažu potražite savjet majstora i vodite se sljedećim pravilima „dobre prakse“.

 • Prije izvođenja radova potrebno je provjeriti zidove objekta i u slučaju postojanja vlage ili plijesni iste sanirati prije početka radova.
 • Izolaciju izvesti u sistemu gipskartonske ploče na metalnoj podkonstrukciji uz ispunu međuprostora kamenom vunom.
 • Obavezna ugradnja parne membrane između izolacionog materijala i gipskartonske ploče.
 • Prema Pravilniku o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara, izolacioni materijal koji se postavlja sa unutrašnje strane mora biti negoriv.


U nastavku pročitajte nekoliko iskustava koja vam prenosimo sa foruma sam svoj majstor.

"Ja sam sama stavljala stiropor na 2 unutrašnja zida, ali samo od 1 cm. Nisam ni tiplovala, namazala građevinski lepak - stiropor - lepak - mrežica - glet masa. Ipak, stiropor iznutra nije baš srećno rešenje jer moraš izdići sve utikače, prekidače i dozne, ako kucaš ekser za recimo sliku moraš staviti dugačku ekserčinu, a i svaki jači udarac ili pritisak ga udubi. Posebna priča je ako budeš morao nekad da štemuješ zid. Mislim da je stiropor dobro rešenje samo za plafone." - Katarina"Nikako, ali nikako ne radite izolaciju zidova sa unutrasnje strane osim ako je to stvarno neophodno. Ja nisam neki majstor, laik sam, ali sam iskusio na sopstvenoj kozi. Na pola kuce sam uradio izolaciju sa spoljne strane stiropor 5cm (pozeljno je minimum 8cm-Iskustvo prijatelja i obojici nam je kuca od cigle), a na pola kuce uradio takodje sa 5cm stiropora sa unutrasnje strane. Razlika je veoma velika, cak za 50% je losija izolacija zidova sa unutrasnje strane, dok na delu kuce gde sam uradio sa spoljne strane preznojavam se, prozori su na kip otvoreni sve do -7c. Takodje sam na plocu sa tavanske strane postavio (samo poredjao) stiropor 5cm. Zasto sam uradio sa unutrasnje strane ni dan danas ne znam. Izolacija iskljucivo sa spoljne strane i minimun 8cm stiropora." - Alaza"Ja sam bio primoran da radim sa unutrašnje strane. Jednostavno sam na zid zakucao letvice krovne i između njih polepio stiropor a za letvice vezao gipskartonske ploče. U sobama je otprilike kao u termosu. Zagreje se sa vrlo malo energije ali nekako nije baš prijatna ta toplota." - Kvariš"Unutrasnja izolacija ima smisla ukoliko su u pitanju pregradni zidovi od gips ploca (rigips,knauf i slicno) tada se između ploča stavlja mineralna vuna.unutrasnja izolacija gotovih prostorija je jedna od novijih glupih balkanskih umotvorina i improvizacija,prvo,svaka termoizolacija ispod 5 cm nema smisla,drugo kada neko vec dobije ideju da se izolira iznutra,dakle naopako onda taj isti investitor se osudio da sebi umanji stambeni prostor ,plus mora da radi iznova sve instalacije u prostoriji koje postoje (struja,telefon,voda) i trece,ukupna povrsina izolovanja je nekoliko puta veca,samim tim i cjena,jer se svaka prostorija zasebno izoluje,umjesto samo vanjski zidovi.sve u svemu jedna od glupljih ideja u građevinarstvu,sem ako nisu u pitanju pregradni zidovi od gipsanih ploca,kod njih mineralna vuna ima dvojnu ulogu,zvucna i toplotna izolacija." - Kordun3

 Majstori REGISTRUJTE SE BESPLATNO na najvećem specijaliziranom servisu za majstore i srodne obrte!! Trebate Dobrog Majstora ili savjet? Potražite ga na našem servisu.


Sve što trebate znati pri odabiru i kupovini PVC stolarije.